MENCARI HAKIKAT SEORANG INSAN

MENCARI HAKIKAT SEORANG INSAN

Sabtu, 20 Februari 2010

APA-APA YANG DISERUKAN ALLAH KEPAD HAMBANYA

  1. Hai hamba!" bila engka telah menghilangkan(melalaikan)hikmat kebijasanaan apa yang engkau telah ketahui,maka apa yang engkau perbuat dengan ilmu yang tiada engkau ketahui itu?"
  2. Hai hamba "kesedihan yang menimpa dirimu adalah kesedihan yang sebenar-benarnya(yakni bila engkau telah melalaikan daku,mka sesungguhnya engkau telah melalaikan sesuatu yang tiada gantinya)"
  3. Hai hamba"kalau bukan kerana somadKu (somad=kesudahan dari semua pinta),nescaya engkau tidk menemui tujuan permintaan mu dan kalau bukan keranaDawamKu(dawam=yang terus menerus tampa hentinya),nescaya engkau bosan (tidak akan terus menerus).
  4. Hai hamba'Aku lebih utama bagi mu daripada apa yang kunyatakan,sedangkan engkau lebih utama bagiKu dri apa yang ku sembunyikan".
  5. "Tanda ampunanKu didalam suatu ujian ialah bahawa ujian itu menjadi suatu ilmu pengetahuan bagi mu"
  6. "Siapa yang Ku bodohkan,kuberi dalih dengan kejahilan,Aku bermusliahat dengan ilmu pengetahuanKu terhadap siapa yang ku bodohkan:.
  7. Hai hamba!"andaikan kuberitahukan pada mu apa yang terkandung didalam penglihatan mu itu maka pastilah engkau merasa sedih masuk kedalam syurga

Tiada ulasan:

Catat Ulasan